dinsdag 2 oktober 2018

Martje van der Brug: Wat doen we met moeder

anbo | anthos
Door een hartinfarct verandert moeder plots van een zelfstandige vrouw in een hulpbehoevende patiënt. Rond haar ziekbed ontstaat onenigheid onder Fiona, Alex en Dorien. Als hun moeder na een jaar ziekenhuis en revalideren, naar een verpleeghuis moet, kondigt zij aan dat ze dan liever doodgaat. Door de discussie over wanneer men kan spreken van een ''voltooid leven'' en de mogelijkheid tot eigen regie over levensbeëindiging komen de kinderen lijnrecht tegenover elkaar te staan. Mag hun moeder euthanasie plegen?

Dit verhaal is op een prettige manier geschreven. Fijn dat het verhaal uit vier oogpunten geschreven is. Grappig om de verschillen tussen de broer en zussen te zien.
Mijn eigen gevoel rond het overlijden van mijn vader kwam door dit verhaal weer heftig boven. Zeker het afscheidsmaal wat moeder heeft, met haar kinderen en kleinkinderen vond ik moeilijk. Mijn vader heeft nooit bewust afscheid kunnen nemen van de mensen die hij liefhad....
Verder is het grappig een inkijkje te hebben in de wereld van de rijke en veel verdienende mensen, het daten en de eenzaamheid van een moeder die zich niet veel meer voelt dan taxichauffeur en doorlopende koelkast vuller.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten