donderdag 26 februari 2015

Marion Zimmer Bradley: Darkover- De macht van twee



Welke natuurwetten zijn van toepassing op twee objecten die volstrekt identiek van vorm en samenstelling zijn? Deze geheimzinnige vraag bezorgt zowel de magiƫrs als de wetenschappers van Darkover al jarenlang kopzorgen. Om het antwoord scharniert deze roman, die zich kort na de Chaosjaren afspeelt, om precies te zijn in de periode van De Honderd Koninkrijken. Ter verduidelijking, de benaming van dit tijdvak ontstond in de periode toen de wereld Darkover was verdeeld in tientallen elkaar bestrijdende koninkrijkjes, toen het voortbestaan van Darkover een twijfelachtige zaak was.
In deze woelige tijden ontstond de legende van Bard di Asturien, de ambitieuze krijger-banneling, en die van zijn tegenstrever, Varzil de Rechtvaardige, die zich tot het uiterste inspande om een verbond te stichten. Het is ook het verhaal van de man die afkomstig was van het verre Terra, Paul Harell, die als twee druppels water leek op de aartsvijand van Varzil.
De macht van twee is een roman over in strijd verwikkelde grootmachten, van het gebruik en misbruik van kennis en magie, van oorlog en hekserij.

Dit verhaal vond ik halverwege meer een oorlogsverhaal, dan een fantasy verhaal. Ik heb er zelfs even over gedacht om het weg te leggen. Verderop vond ik het verhaal wel weer leuk worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten