zaterdag 28 juni 2014

Karin Fossum: Zwarte seconden


Negen dagen voor haar tiende verjaardag gaat Ida Joner op haar fietsje naar een kiosk om een paardenblad en kauwgom te kopen. Ze komt daar echter nooit aan en keert ook niet huiswaarts. De politie wordt ingeschakeld. Negen dagen later wordt Ida's lichaam langs de kant van de weg gevonden gekleed in een nachthemd en in een deken gerold. Politieman Konrad Sejer, moet de zaak oplossen. Alleen de zwakbegaafde Emil Johannes lijkt als dader in aanmerking te komen.

Knap geschreven, het verhaal loopt goed. Door een gebeurtenis in het verhaal had ik al snel door hoe het kon gebeuren. Het heeft me er niet van weerhouden het hele verhaal te lezen.

woensdag 18 juni 2014

David Baldacci: De provocatie


In een kleine plattelandsgemeenschap in West Virginia waar nooit iets opzienbarends gebeurt, wordt een gruwelijke vondst gedaan. Een echtpaar is in hun eigen woning op brute wijze om het leven gebracht. Het lijkt in eerste instantie een zaak voor de plaatselijke politie, totdat blijkt dat de vermoorde man een militair was en zijn vrouw connecties had met het Pentagon. De US Army’s Criminal Investigative Division – ACID – zet zijn beste man op de zaak. Voormalig militair John Puller is iemand die weinig bezit of nodig heeft, die graag alleen werkt en die onverzettelijkheid koppelt aan een diepgewortelde hang naar de waarheid. Al snel nadat Puller op de zaak is gezet, botst hij met Sam Cole, de vrouwelijke rechercheur van Moordzaken die het onderzoek leidt. Terwijl Puller zich een weg baant door leugens, dwaalsporen en bedrog, komt hij erachter dat niets en niemand is wat het lijkt in dit onschuldig ogende stadje. Dan blijkt dat achter de toch al complexe zaak een samenzwering schuilgaat die veel verder reikt dan Puller ooit voor mogelijk had gehouden…

Dit vind ik de beste verhalen, over een eenling die een probleem op moet lossen. Wie is er te vertrouwen en wie niet. Zelfs het einde is verrassend.

woensdag 11 juni 2014

Jo Nesbø: Sneeuwman


Het is november in Oslo en de eerste sneeuw van het jaar is gevallen. Birte Becker komt thuis van haar werk en bewondert de sneeuwpop die haar zoon en man in de tuin hebben gemaakt. Maar zij lijken van niets te weten. Als het gezin vol verbazing door het raam naar de sneeuwpop staat te kijken, bemerken ze iets vreemds. De sneeuwpop kijkt naar het huis, naar hen.
Inspecteur Harry Hole ontvangt een anonieme brief, ondertekend door ‘De sneeuwman’, een brief die verschillende verdwijningszaken met elkaar in verband brengt waarbij getrouwde vrouwen vermist raakten op de dag dat de eerste sneeuw viel. Die nacht vlucht Sylvia Ottersen weg door de eerste sneeuw. Ze weet niet waar ze voor op de vlucht is of waar ze naar op weg is…

Een goed geschreven thriller, die me een aantal keer op het verkeerde been gezet heeft.

vrijdag 6 juni 2014

Jaap ter Haar: De wereld van Beer Ligthard


Beer kan het bijna niet geloven: door een stom ongeluk is hij van het ene op het andere moment blind. Niets kan hij meer zien en dat maakt de wereld opeens heel anders. Het lijkt wel of hij alles opnieuw moet leren. Het lijkt hem vreselijk om de rest van zijn leven afhankelijk te zijn van andere mensen. Maar Berend merkt dat hij toch op zichzelf kan vertrouwen. En ook al kan hij met zijn ogen niet meer zien, zijn oren vertellen hem precies wat er gebeurt.
Dit is een kinderboek, voor kinderen in de leeftijd van 10-12 jaar. Hoewel ik het woordgebruik niet kinderachtig vind.Ik heb het met plezier opnieuw gelezen, jammer genoeg maar tot en met pagina 68, verder ging mijn epub bestand niet.

Aanvulling augustus 2014. Gelukkig had mijn zus het "echte" boek staan. Ik ben daar in gaan lezen en wat bleek? Ik heb het complete boek gelezen, kennelijk klopte de nummering van het e-book niet. Wel jammer dat het verhaal niet verder gaat dan de eerste kennismaking in het blindeninstituut. Ik had graag geweten hoe het met Beer verder verlopen zou zijn.

dinsdag 3 juni 2014

Luc Deflo: Angst


Angst gaat over Walter Vandamme, een moderne Don Quichot die vecht tegen windmolens. Over de ondergang van de kleine man, die terechtkomt in een web van leugens en bedrog, alleen, machteloos, in een wereld zo pervers dat hij het bestaan ervan zelfs niet kon vermoeden. Walter Vandamme leeft voor zijn werk. Zijn vrouw Hilde en zijn zevenjarige zoontje Jonas zijn gaandeweg uit zijn leven verdwenen. Walter wordt verblind en volledig opgeslorpt door het PSS, een informatica-programma dat hij heeft bedacht. Als de bank, zijn werkgever, daar brood in ziet, kan Walter een aanzienlijke premie en promotie verwachten.
Met dat geld kan hij zijn gemeubileerde Brusselse appartementje ruilen voor een gezellig huis en jonas, ondanks alles, een betere toekomst geven. Met, wie weet, ook Hilde. Eindelijk is de grote dag aangebroken. Het PSS staat op de agenda van de directieraad in de hoofdzetel van de bank in Frankfurt. Om daar aanwezig te kunnen zijn laat Walter, met tegenzin, zijn zoon voor de eerste keer alleen naar school fietsen. Jonas is amper een paar straten verder, en dan - valt de eerste dominosteen.

Een verhaal over een achterbakse manager die heel veel over heeft om een prestigieus computerprogramma te presenteren alsof hij het zelf gemaakt heeft. Kind en dame van lichte zeden, iedereen die in zijn weg staat moet verdwijnen. Luc Deflo heeft een spannende manier van schrijven, ik ga kijken of hij meer geschreven heeft.

maandag 2 juni 2014

Tommy Wieringa: Joe Speedboot


Fransje Hermans, de verteller van het verhaal, is na een ongeluk invalide geraakt en heeft voorgoed zijn spraakvermogen verloren. Hij is de zelfbenoemde chroniqueur van het dorp Lomark. Zijn fascinatie voor de nieuweling Joe Speedboot is grenzeloos: Joe Speedboot, de jongen die zijn eigen naam gekozen heeft en op zijn vijftiende al bommenlegger, vliegtuigbouwer en bewegingsfilosoof is. Nauwgezet observeert Fransje hoe nog een nieuwkomer de natuurlijke orde van het dorp komt verstoren: Joe's stiefvader Papa Afrika, een zachtaardige Nubiër met gazelleogen die een kleine scheepswerf begint op de oever van de Rijn. Dan verschijnt de geheimzinnige Picolien Jane, een beeldschone Zuid-Afrikaanse, aan wie Fransje zijn kronieken opdraagt en voor wie levenslange vriendschappen op het spel worden gezet. In haar komen alle verhalen samen, met noodlottige gevolgen.

Dit verhaal heb ik al een tijdje willen lezen en nu kreeg ik de kans. Soms hoor je veel over een schrijver of een bepaald boek en dan word ik nieuwsgierig. Soms valt dat tegen, zoals het boek van de 100 jarige man die uit het raam klom en verdween. Dit verhaal heb ik met grote interesse gelezen, de manier van schrijven is prettig en ik vind het een mooi verhaal. Hoe iemands leven totaal veranderd door een stom ongeluk.

zondag 1 juni 2014

Sophie Kinsella: Aanpakken


Samantha is een jonge top advocate in Londen. Op een dag maakt ze een enorme fout...zo enorm dat haar hele carrière op het spel staat. In paniek ontvlucht Sam haar kantoor en belandt op het Engelse platteland. Bij een villa wordt ze aangezien voor de nieuwe huishoudster. De heer en mevrouw Geiger hebben geen idee dat ze een advocate met een IQ van 158 in huis hebben gehaald. En Samantha heeft geen idee hoe ze wasmachine moet aanzetten.
En die *&%#@ oven werkt ook al niet mee. Maar Sam bijt nog liever haar tong af dan tuinman Nathaniel om hulp te vragen bij het bereiden van haar eerste warme maaltijd. Zal Samantha ooit nog terugkeren naar Londen? En zo ja, wil ze haar oude leven dan weer terug? Hoe staat het eigenlijk met haar emotionele huishouding?

Ik heb eerder van deze schrijfster Shopaholic gelezen en vond dat niet zo geslaagd. Dit verhaal vond ik een stuk leuker om te lezen. Veel tijd gehad de afgelopen dagen dus ik vloog door de 300 pagina's.