donderdag 23 augustus 2012

Henri Charrière: Papillon


Henri Charrière wordt door zijn vrienden in Montmartre Papillon genoemd. Papillon wordt (naar eigen zeggen onterecht) veroordeeld voor moord door valse getuigenissen en krijgt een levenslange gevangenisstraf in Frans-Guyana, Saint-Laurent-du-Maroni en het beruchte Duivelseiland (Île du Diable). Hij is vastberaden te ontsnappen, maar zijn eerste pogingen mislukken. Als straf wordt hij naar een gevangenis verplaatst waar nog nooit iemand van ontsnapt is. Hij tracht uiteindelijk negen keer te ontsnappen waarbij de laatste poging slaagt, hij ontsnapt op een zak kokosnoten. Op één van zijn ontsnappingen verblijft hij enkele maanden bij een indianendorp waarbij hij twee kinderen verwekt bij twee Indiaanse zussen.

Ik heb de film Papillon al heel vaak gezien, waardoor het boek me wel verbaasde. Papillon sluit in de film vriendschap met Louis Dega, maar dat blijkt in het boek toch heel anders te lopen.
Ik vind het een mooi verhaal, een levenslange banneling die blijft ontsnappen zonder al te veel bloedvergieten. Knap zoals hij zich weet te uiten in de gevangenissen, waar hij terecht komt, zodat hij daar toch weer als overwinnaar uitkomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten